Thursday 30 June 2011

MASAKAN MELAYU ASLI

UDANG LEMAK CILI PADI KULIT RAMBAI.....

BAHAN-BAHAN
700 gm udang
3 cm kunyit hidup-dikisar
10 tangkai cili padi-dikisar
2 batang serai-diketuk
300 ml santan
100 gm kulit rambai
Garam secukup rasa

CARA MEMBUAT
1.Masukkan bahan yang telah dikisar bersama serai,santan ke dalam periuk.
2.Menggunakan api yang sederhana,masak hingga mendidih.
3.Kemudian masukkan kulit rambai dan udang. Biarkan ia masak.
4.Angkat dan sedia di hidang bersama nasi.










IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK..... 

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin-dipotong dua dandibersihkan
50 gram tempoyak
15 tangkai cili padi-ditumbuk
1 gram kunyit hidup
4 cawan air
Beberapa tangkai daun kesum
Garam secukup rasa 

CARA MEMBUAT
1.Campurkan tempoyak bersama cili padi,kunyit hidup dan daun kesum ke dalam periuk.
2.Kemudian,panaskan periuk dan masukkan sedikit air bersama ikan patin yang telah dicuci.
3.Kacau sebati dan biarkan ia menggelegak.
4.Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.






ASAM PEDAS IKAN MERAH......

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan merah 
10 tangkai cili kering-dikisar
5 biji bawang merah-dikisar
5 ulas bawang putih-dikisar
5 batang serai-dikisar
10 gram belacan
3 sudu air asam jawa
Beberapa tangkai daun kesum
Sedikit garam

CARA MEMBUAT
1.Tumiskan bahan yang telah dikisar hingga garing.
2.Setelah itu masukkan belacan dan kacau sebati.
3.Masukkan air asam jawa dan biarkan sedikit mendidih.
4.Masukkan sedikit air bersama ikan merah yang telah dibersihkan ke dalam bahan tadi.
5.Biarkan seketika.
6.Akhir sekali taburkan garam secukup rasa dan daun kesum kedalamnya.sedia dihidangkan.




BUBUR LAMBUK NUR KASIH......


BAHAN-BAHAN
500 gram beras
100 gram udang kering-ditumbuk
3 batang serai-diketuk
2 cm halia-dihiris halus
1 helai daun pandan
15 biji lada hitam-diketuk
300 gram isi ayam
2.5 liter air
Garam secukup rasa
Bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan


CARA MEMBUAT
1.Bersihkan beras dan toskan.
2.Didihkan air,masukkan beras,udang kering,serai,halia,daun pandan,isi ayam dan lada hitam.
3.Kacau dan biarkan nasi dimasak sehingga menjadi hancur.
4.Masukkan garam secukup rasa.
5.Hidangkan bubur yang telah masak itu tadi ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.




RENDANG AYAM LIMAU PURUT.....

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
10 helai daun purut
10 biji limau purut
4 inci kunyit hidup
5 batang serai
1 kg. santan pekat
1 keping asam keping
Garam,gula dan perisa

CARA MEMBUAT
1.Ayam dipotong ikut suka. Bersih dan toskan.
2.Tumbuk kasar cili padi dan kunyit hidup,setelah kedua-dua bahan ini hancur,tumbuk pula sebatang sebatang sampai habis.
3.Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk dengan garam dan dimasak sekejab hingga ayam itu menjadi kecut. 
4.Apabila air aytam itu kering,masukan santan pekat,bawang besar,cili besar dan daun limau purut.
5.Bila kuahnya agak pekat,bolehlah dihidangkan.

CADANGAN HIDANGAN
  • Bolehlah makan bersama.
  • Rendang 
  • Ketupat
  • Pulut
  • Nasi Himpit

  
KERABU TAUGEH.....


BAHAN-BAHAN
1 kg. taugeh
1/2 kg. udang hidup
8 ulas bawang merah
2 biji cili merah
2 biji limau nipis
10 biji cili kering
1 biji kelapa parut
Garam dan gula

CARA MEMBUAT
1.Taugeh dicelur dan ditoskan.
2.Cili kering,bawang merah,kelapa dan udang digoreng sehingga kekuningan.
3.Asingkan kelapa daripada bahan-bahan lain dan tumbuk cili kering,bawang merah dan udang hingga lumat.
4.Masukkan kesemua bahan dan gaul hingga rata dan masukkan air limau nipis serta garam dan gula.
5.Gaulkan sekejap,rasalah,apabila cukup rasa hidangkan.




SUP AYAM ALA KAMPUNG.....


BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam kampung
2 sudu ketumbar-ditumbuk
1 sudu teh lada hitam-ditumbuk
1 sudu teh bunga cengkih
4 keping kulit kayu manis
1 sudu teh bunga lawang
10 ulas bawang merah-dimayang
10 ulas bawang putih-dimayang
5 biji lada kering-dikisar hancur
2 inci halia-dimayang
2 inci lengkuas-dimayang
3 sudu sos cili
3 biji buah tomato
2 biji ubi kentang
5 biji buah pelaga
Sedikit air asam jawa
Bawang goreng,daun sup,daun bawang-hiasan
Garam,gula dan perasa-ikut suka

CARA MEMBUAT
1.Siang ayam,basuh dan toskan. Kemudian potong sebanyak 16 potongan-ikut suka.
2.Masukan ke dalam periuk,kemudian masukan air.
3.Masukkan kesemua bahan yang telah dimayang dan ditumbuk.
4.Masukan juga bunga cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga.
5.Apabila ayam tadi mendidih dan sudah kecut,masukan garam,gula,perasa dan air asam jawa.
6.Rasalah dan kiranya telah cukup rasanya,akhir sekali masukan buah tomato dan ubi kentang yang telah dipotong lapan.
7.Angkat dan hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang. Taburkan juga bawang goreng. 



 
DAGING SALAI LEMAK PEKAT.....

BAHAN-BAHAN
1 kg daging-batang pinang
1/2 kg santan
2 keping asam keping
1/2 inci lengkuas-diketuk
4 batang serai
2 helai daun kunyit-dihiris
3 helai daun limau purut-dihiris
10 helai pucuk ubi-dihiris
20 biji cili api
5 ulas bawang merah-dikisar
2 inci halia-dikisar
3 inci kunyit hidup-dikisar
Garam dan perasa


CARA MEMBUAT
1.Daging dibersih dan disalai selama 1 jam.
2.Apabila daging itu agak sejuk hiris nipis-nipis.
3.Masukan daging itu bersama santan,bahan yang telah dihiris halus dan bahan yaang dikisar ke dalam periuk.
4.Masukan garam,asam keping dan lengkuas yang telah diketuk,masaklah dengan api yang sederhana.
5.Apabila kuahnya agak pekat barulah masukan pucuk ubi,kacau biar rata kemudian barulah boleh dihidangkan.

8 comments:

  1. good job!!! cekgu pasti bangga dengan kerjaya kamu nih!!

    ReplyDelete
  2. nak suruh ibu saya trylah. Ibu Saya Sgt suka Memasak & makanan nya sedap di makan. Bagilah Masak apa pun boleh. Visit http://ceritakitamalaysia.blogspot.com/2014/01/memasak-malaysia-2014.html

    ReplyDelete
  3. sedappppp ikan patin tuuu...nak cuba kat umah..mengidam ni...xsbr dh nk buat huhu

    ReplyDelete
  4. Wow..sedap semuanya..meleleh tgk

    Visit sy semula hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Terbaikk :)

    Jom singgah blog saya.

    ReplyDelete
  6. Terbaikk :)

    Jom singgah blog saya.

    ReplyDelete