BAHAN A
- 110 gram mentega
- 1/2 sudu besar shortening
- 50 gram gula kastor
- 1/2 sudu kecil esen kopi
- 1/2 biji kuning telur
BAHAN B
- 110 gram tepung gandum
- 25 gram nestum-dikisar
- 1 sudu besar coffeemate
- 35 gram tepung ubi
- 20 gram serbuk badam
BAHAN HIASAN
- Serbuk roti putih-breadcrumb
- Coklat masakan
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur, Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih.
BLUEBERY TART....
BAHAN-BAHAN
BAHAN A- 250 gram butter
- 2 sudu teh gula kastor
- 2 biji kuning telur
- Sedikit pewarna ungu
- 2 sudu teh blueberry esen
BAHAN B
- 200 gram tepung jagung
- 180 gram tepung gandum
- Jem bluebery
- Coklat puteh
2. Masukkan bahan B & sebatikan menjadi doh yang lembut.
3. Masukkan ke dalam acuan tart gulung & bentukkan & letak inti di dalam.
4. Bakar 25 minit.
5. Setelah masak dan disejukan beberapa minit kemudian layerkan dengan sedikit coklat putih diatas tart itu tadi.
No comments:
Post a Comment